Ligaba Beyene

Ligaba Beyene












 

En el curs 2010-11, dins de les activitats organitzades per celebrar els Cent Anys del nostre col·legi públic Cervantes (València) amb el lema “Centenari Solidari” ens vam agermanar amb l’escola Ligaba Beyene, d’Etiòpia.

Aquesta escola està situada a Soddo, una ciutat de 80.000 habitants, de la província de Wolaitta, una zona agrícola, de les més pobres d’ Etiòpia, situada al sud. Va ser construïda a l’any 1953 i sempre ha estat per les seues característiques, un referent en educació que ha permés arribar als més alts nivells de formació. Actualment hi cursen els seus estudis més de 4.000 xiquets i xiquetes entre 7 i 14 anys, amb una mitjana de 75 alumnes per aula, i a més, l’escola atén a alumnes amb necessitats especials (cecs i sordomuts).

Amb el pas dels anys, l’escola havia anat degradant-se per manca de manteniment. En aquell moment la Universitat de València tenia en marxa un projecte de rehabilitació de l’edifici principal del col·legi, que vam conéixer per mitjà de la família d’un ex-alumne del Cervantes, d’orige etíop. Vam decidir unir-nos a aquesta iniciativa de millorar les condicions d’escolarització d’aquests xiquets i xiquetes, ajudant a la comunitat escolar en projectes concrets que facilitaren la marxa de l’escola, enviant diners, que a més ajuden al desenvolupament econòmic del país.

Amb les nostres aportacions (ja més de 11.000 euros!) en 2011 compraren una fotocopiadora, que els hi era molt necessària; en 2012 pogueren comprar més de 500 llibres per la seua biblioteca compartida; en 2013 ajudarem a escolaritzar a les xiquetes, comprant material higiènic per a la menstruació; en 2014 portarem material per a les classe de matemàtiques i geometria i en 2015 enviarem diners per comprar sandàlies per als xiquets en època de pluges. En 2016 i 2017 varem respondre a altres necessitats, que ens van arribar directament dels seus professors: material per als laboratoris docents i llibres especials per al alumnat amb ceguera.

Per altra banda, pares i mares, claustre i alumnat hem conegut altres realitats molt diferents a la nostra quotidiana, a través de distintes activitats realitzades, com a projeccions, exposicions o xarrades. I allò que és el més important: amb el suport del departament d’anglés del nostre col·legi hem intercanviat multitud de fotos, dibuixos, cartes i missatges d’amistat entre el seu alumnat i el nostre. Hem aprés moltes coses compartint amb amics llunyans!

Hem volgut contar-vos aquest projecte mitjançant les fotos de les activitats dutes a terme, fotos del col·legi, el seu alumnat factures de les compres realitzades amb les nostres contribucions i cartes intercanviades pels xiquets i xiquetes amb una exposició amb productes etíops i música – descarrega ací el PDF del projecte.

Volem i esperem poder continuar sent solidaris, ajudant a millorar les condicions d ‘ aquesta escola germana, situada a 9.000 km de distància.