Aquest missatge va dirigit a tots i totes.

El més semblant a relacionar-me amb el veïnat fins que vaig tindre fills van ser les reunions de veïns de l’escala, i si podia, m’escapolia bastant.

Després van arribar ells, i amb ells, els somriures i les alegres salutacions diàries. Ens coneixien en la fotocopiadora, en la fruiteria, en el taller mecànic, en la farmàcia i d’altres negocis que hi ha en el recorregut per la vorera de la meua casa al bus i del bus a la meua casa. I així vaig començar a conéixer el meu barri.

Una decisió complicada va ser triar escola. Tenia clar que volia una escola de barri.

Vaig triar l’escola Cervantes, entre d’altres coses, perquè tenia molt bona fama, una AMPA molt activa, i a més, oferia activitats extraescolars i de conciliació, Escoletes de Nadal, Setmana Santa i d’altres.

El tema de profes, com a tot arreu… dependria del que et tocara. Però Infantil, que era el que m’interessava en aquell moment d’èmfasi educatiu, és un nivell molt participatiu i es crea una comunitat educativa, i els pares fan tallers i bla, bla, bla.

Vaig voler anar a alguna reunió de l’AMPA per suggerir temes que m’interessaven a mi, pel benestar dels meus fills; com la migdiada en Infantil, dansa al migdia, que no feren jornada intensiva, etc…

I quan vaig arribar a la primera reunió ves per on, es va plantejar la dissolució de l’AMPA. Em vaig trobar a un grup de persones que es dedicaven a moltes coses, que estaven molt cansats i que no donaven abast amb tasques i queixes per part de tothom.

Em vaig preguntar què passaria si l’AMPA es dissolguera:

• Fi de les activitats extraescolars. Fi de la Matinera, de les extraescolars de la vesprada i les del migdia. No més Escoletes de Pasqua, ni de Nadal ni d’Estiu. Adéu a les Vesprades de juny i setembre… (Pensament meu immediat: necessite una cangur i guanyar la loteria…)

• Hauríem d’acomiadar a les 2 treballadores que tenim.

• Adéu a l’agenda, als tendals a l’estiu. Adéu al Les Trobades.

• Fi de beques i ajudes a famílies amb dificultats econòmiques.

• Ni festa de fi de curs, ni Reis Mags, ni concerts, ni res de res.

• Adéu a la informació i representació de les famílies. Si ara necessite alguna cosa, a qui puc recórrer? A qui li pregunte? Qui ho demanarà per mi?

Per descomptat, els xiquets continuarien anant a l’escola, en horari d’escola, a fer coses d’escola. I la Comunitat Educativa serien els mestres i els xiquets. I els pares i mares… doncs no. Perquè hauríem decidit que no volem ocupar-nos del privilegi i el deure que tenim de formar part d’aquesta comunitat.

Afortunadament, els que estàvem allí i alguns pocs més, vam reaccionar i vam anar al tall. Ens animarem a col·laborar i a descobrir una infinitat de tasques i activitats a desenvolupar i reunions a les quals anar. Al principi, a poc a poc, i després prenent decisions i responsabilitats.

Ara ens trobem en un moment semblant.

Un altre grup escàs de 21 pares/mares, que amb diferents intensitats i freqüències, mitjançant el seu compromís, temps i dedicació, de manera totalment gratuïta i desinteressada milloren el dia a dia de tots i totes:

Uns 1200 pares, 651 alumnes i 55 professors. Això és el més semblant a una multinacional que conec!

Crec que som molt pocs els implicats i molts els fronts oberts. No importa la teua formació ni la teua disponibilitat. Hi ha lloc per a tots. Simplement és qüestió d’organitzar-nos. Però necessitem que això siga de TOTS i de TOTES.

No passarà res si l’AMPA es dissol o disminueix les seues activitats. L’escola continuarà existint. Les lleis i normatives estan ací, però tot depén de com decidim desenvolupar-les i dur-les a terme.

Jo he optat per una educació activa dels meus fills. He decidit participar en l’AMPA, tot i que algunes vegades no m’abelleix relacionar-me amb un munt de gent que no conec i amb la qual no sempre compartesc els mateixos interessos.  Igual que vaig assumir que ara el fruiter, la farmacèutica i el mecànic em coneixen i coneixen els meus fills, perquè forme part del barri, també he d’implicar-me una mica en l’escola.

L’AMPA té com a objectiu millorar la qualitat de l’ensenyament, però també el desenvolupament personal dels nostres fills. És la via que tenim per a millorar el desenvolupament de les activitats de l’escola.

Crec que la nostra escola millora amb l’AMPA. Per això considere que ha de continuar. Per a això et necessitem.

Compartisc aquesta carta oberta amb tu, perquè t’ho penses, i si se t’ocorre com pots ajudar, perquè t’oferisques. I si no se t’ocorre com, dis-nos quina disponibilitat tens, que segur se’ns ocorre alguna cosa que pugues fer.

Gràcies per haver-ho llegit!

Si vols conéixer-nos millor, dimecres que ve 13 de novembre celebrarem la nostra Assemblea General. Estàs convidat@

I si no pots vindre, però t’agradaria col·laborar, envia’ns un email a bustia@cpcervantes.com i dis-nos què pots fer.